Κυριακή 3 Ιανουαρίου 2021

Εσωτερική αναπαραγωγή

Τα πουλιά στην φύση ξεκινούν την αναπαραγωγή την άνοιξη. Οι λόγοι πολλοί. Πλούσια διατροφή, υψηλότερες θερμοκρασίες, μεγάλη η διάρκεια φωτεινότητας της ημέρας. 

Όταν η αναπαραγωγή γίνεται σε εσωτερικό χώρο, ο φωτισμός δεν θα πρέπει να είναι λιγότερος σε ένταση και διάρκεια από τον φωτισμό σε εξωτερικό χώρο. Επίσης θα πρέπει με κάποιο τρόπο να μπορέσουμε να πετύχουμε την ανατολή και την δύση του ηλίου, κάνοντας τα πουλιά να νιώθουν όσο πιο ευχάριστα και όσο πιο κοντά γίνεται σε φυσιολογικές συνθήκες.


                                                                     Ανατολή
 
 

 




Κάποιοι εκτροφείς ξεκινούν την αναπαραγωγή πολύ νωρίτερα για διάφορους λόγους. 
Για να έχουμε καλά αποτελέσματα, πέραν της προετοιμασίας στην διατροφή θα πρέπει να κάνουμε και την ανάλογη προετοιμασία στον φωτισμό. Θα πρέπει δηλαδή την περίοδο που θα ενώσουμε τα ζευγάρια η διάρκεια του φωτός να είναι ίση με την διάρκεια της ημέρας την άνοιξη, όχι λιγότερη από 12 1/2 ώρες ούτε περισσότερη από 14. 

Όταν ο φωτισμός είναι μικρότερης διάρκειας, ενδεχομένως να έχουμε απώλειες στους νεοσσούς, αφού παραμένουν πολλές ώρες χωρίς φαγητό μιας και μέσ'στο σκοτάδι αυτό καθίσταται αδύνατο. 

Η αύξηση στην διάρκεια της "ημέρας", σε καμιά περίπτωση δεν θα πρέπει να γίνει απότομα αλλά σταδιακά (προσωπικά ξεκινάω 2 μήνες πριν και κάθε εβδομάδα ανεβάζω την διάρκεια του φωτός 15' με 20' ούτος ώστε την στιγμή που θέλω να έχω το επιθυμητό αποτέλεσμα.

Οι λαμπτήρες που χρησιμοποιούμε θα πρέπει να εκπέμπουν λευκό ψυχρό φως και να μη τρεμοπαίζουν. Θα πρέπει να είναι τοποθετημένοι κατά τέτοιον τρόπο ούτως ώστε να μην υπάρχει σκίαση στα κλουβιά.


Μία σχετικά φτηνή λύση για να πετύχουμε την ανατολή και δύση του ηλίου. Με 50€ αγοράζεις το  Plumladen Automatic Dimmer και πετυχαίνεις Ανατολή - Δύση αυξάνοντας και μειώνοντας σταδιακά τον φωτισμό, στο ενδιάμεσο έχεις μία, δύο, τρεις λάμπες φθορίου led ανάλογα με τον χώρο. Καταλληλότεροι λαμπτήρες σύμφωνα με τον Dr. Peter Coutteel είναι οι φθορίου Τ5 ή Τ8 απόχρωσης 865 ή 965 ψυχρού φωτός (Cool Day Light) οι οποίοι παρέχουν την φυσική ορατότητα στα πουλιά.

Απαραίτητα καθ'όλη την διάρκεια της νύχτας να υπάρχει ένα φως νυκτός, αποφεύγουμε το κόκκινο χρώμα, στην φύση υπάρχει το φεγγάρι, σε περίπτωση που για κάποιον λόγο τα πουλιά βγουν από την φωλιά τους να μπορούν να επιστρέψουν (σεισμός, δυνατός θόρυβος κλπ).

Τέλος, μη ξεχνάμε το Α και το Ω για όλο τον χρόνο, υγιές πουλιά, καθαριότητα κλουβιών και χώρου, σωστός εξαερισμός.

Καλή αναπαραγωγή!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αρχική

Η ιδέα!

  Μια παρέα φίλων από την Ήπειρο που ασχολείται με τα καναρίνια φωνής Timbrado Espanol αποφάσισε να οργανωθεί και να δημιουργήσει μια λέσχη ...