Τετάρτη 30 Δεκεμβρίου 2020

Ευτυχισμένο το 2021



 

Σάββατο 19 Δεκεμβρίου 2020

Ευχετήριες κάρτες!

 
 



 




 


 
 
 
 
 
 

Πέμπτη 10 Δεκεμβρίου 2020

Προετοιμασία - Αναπαραγωγή!



Δεκέμβριος.

Τέλος Δεκεμβρίου κάνω την επιλογή των ζευγαριών προετοιμάζω τον χώρο και τοποθετώ τα αρσενικά στις ζευγαρώστρες.

Αφού έχω κάνει την επιλογή στους γεννήτορες στέλνω κάποια δείγματα για εργαστηριακές εξετάσεις.(Υπάρχει άπλετος χρόνος ως την ένωση των γεννητόρων για θεραπεία σε περίπτωση που κάποια νοσούν).

Φωτισμός : Κάθε βδομάδα ανεβάζω τον φωτισμό περίπου μισή ώρα ούτως ώστε το τελευταίο 10ήμερο του Φεβρουαρίου να έχω πετύχει το επιθυμητό (13-14 ώρες).

Διατροφή :Τα αρσενικά προηγούνται των θηλυκών στην προετοιμασίας κατά 15-20 μέρες.
Αρσενικά και θηλυκά τρέφονται με μείγμα σπόρων αναπαραγωγής. Αυγοτροφή 2 φορές την εβδομάδα (τα αρσενικά προηγούνται των θηλυκών κατά 15 με 20 μέρες). Μπρόκολο ή μήλο 2 φορές την εβδομάδα (προτιμώ το μπρόκολο). Μηλόξυδο 1ημέρα την εβδομάδα 4ml στο λίτρο.

Αν το επιτρέπει ο καιρός μια φορά την εβδομάδα μπάνιο και πάντα πρωινές ώρες.
 
Ιανουάριος.
 
Η διατροφή στα αρσενικά συνεχίζει ως έχει και  στα μέσα του μήνα ξεκινάω να παρέχω και στα θηλυκά αυγοτροφή. Ασβέστιο στα θηλυκά
Αν οι εργαστηριακές εξετάσεις μου έδειξαν ότι κάποια καναρίνια νοσούν, ξεκινάω την ενδεδειγμένη θεραπεία.
Στα μέσα του μήνα παρέχω βιταμίνη Ε ξεκινώντας νωρίτερα τα αρσενικά  (15-20 μέρες)
Εξακολουθώ να αυξάνω την διάρκεια του φωτός μισή ώρα την εβδομάδα.

Φεβρουάριος.
 
Ο Φωτισμός εξακολουθεί να ανεβαίνει μισή ώρα την εβδομάδα.
Ελέγχω τα υλικά αναπαραγωγής (φωλιά,τσόχα, νήμα, πλαστικά αυγά, λαβίδα).
Στο τέλος της δεύτερης εβδομάδας τοποθετώ το διαχωριστικό κάγκελο στα κλουβιά που υπάρχουν τα αρσενικά, μεταφέρω τις θηλυκές και παρατηρώ συμπεριφορές. Αναλόγως την συμπεριφορά (ποτέ δεν είχα ιδιαίτερα θέματα), από την πλευρά του θηλυκού τοποθετώ την φωλιά με τσόχα εμποτισμένη με Pinex (ψειρόσκονη) και το νήμα.
Η διατροφή συνεχίζει με μείγμα αναπαραγωγής, αυγοτροφή μέρα παρά μέρα και αυγό μια φορά την εβδομάδα. Μπρόκολο ή μήλο 2 φορές την εβδομάδα. Βιταμίνη Ε με σελήνιο 10 μέρες συνεχόμενες στα αρσενικά και συνέχιση χορήγησης ασβεστίου στα θηλυκά. Εάν κάποια θηλυκά έχουν μείνει "πίσω" χορηγώ βιταμίνη Ε με σελήνιο και αυξάνω την εβδομαδιαία χορήγηση αυγού από μία σε δύο.Το τελευταίο δεκαήμερο του Φεβρουαρίου τα θηλυκά ξεκινούν να στρώνουν φωλιά.
 
Μάρτιος 
 
Τα πρώτα αυγά έχουν αρχίσει να γεμίζουν τις φωλιές. Κάθε μέρα τις πρώτες πρωινές ώρες ελέγχω όλες τις φωλιές, αφαιρώ τα αυγά, τα εναποθέτω σε ασφαλές σημείο και τα επιστρέφω όταν γεννήσει και το τελευταίο, γνωρίζοντας από ποιό ζευγάρι προέρχεται και τα αντικαθιστώ με πλαστικά 
Με την εμφάνιση του πρώτου αυγού σταματάω να παρέχω αυγό και αυγοτροφή στο συγκεκριμένο ζευγάρι και τα επαναφέρω στην διατροφή τους μία ημέρα πριν εμφανιστούν οι νεοσσοί. 

Ελέγχω σε καθημερινή βάση κλουβιά και φωλίες με γρήγορες αλλά όχι απότομες κινήσεις αποφεύγοντας την συνεχή ενόχληση τους.

ΥΓ. η αναπαραγωγή μου γίνεται σε εσωτερικό χώρο με ελεγχόμενη θερμοκρασία και φωτισμό.

 

Καλή αναπαραγωγή σε όλους!!!

Κυριακή 6 Δεκεμβρίου 2020

Εκπαίδευση με ή χωρίς ήχο!


Πολλοί εκτροφείς αρέσκονται να εκπαιδεύουν τα timbrado με ήχους, κάποιοι δημιουργώντας ήχους της αρεσκείας τους ή δανείζοντας από κάποιους άλλους ακόμη και από το διαδίκτυο. Κάποιοι άλλοι ηχογραφούν κάποιο-α πουλί-α από το-α δικό-ά τους, τους επονομαζόμενους δασκάλους. Σε αυτή την περίπτωση προσπαθούμε να ηχογραφήσουμε το πουλί που εκτός του ότι είναι αρκετά κοντά στο γούστο μας, έχει καθαρή φωνή, ωραία χροιά,χωρίς λάθη στο τραγούδι του και χωρίς αρνητικές νότες - γρατσουνιές.

Η εκπαίδευση με ήχο μας δίνει την δυνατότητα να προσθέσουμε ή και να αφαιρέσουμε κάποιες φωνές από αυτές που υπάρχουν στο ρεπερτόριο των πουλιών μας "φτιάχνοντας" τα "φετινά" πουλιά πιο κοντά στο γούστο μας. 

Όποιον τρόπο και να ακολουθήσει ο εκτροφέας έχει τα θετικά και τα αρνητικά του. Για παράδειγμα η εκπαίδευση με δάσκαλο μπορεί πολύ πιο εύκολα να μεταφέρει τις φωνές, αφού πέρα από τ' ακούσματα, τα εκπαιδευόμενα καναρίνια μπορούν να παρακολουθήσουν και την γλώσσα του σώματος, με ποιον τρόπο λέει την κάθε νότα και το πώς είναι το ράμφος του ανοιχτό κλειστό κλπ. πράγμα που δεν μπορεί να γίνει όταν χρησιμοποιείται ήχος.
Από την άλλη, στην περίοδο της πτερόροιας το καναρίνι - δάσκαλος σταματάει το κελάημα, σε αντίθεση με τον ήχο που συνεχίζει το έργο του. Σε αυτή την χρονική περίοδο μια καλή λύση είναι να έχουμε ηχογραφήσει τον δάσκαλο και να βάζουμε να παίζει η ηχογράφηση όσο διαρκεί η πτερόροια. 

Όταν η εκπαίδευση γίνεται με ήχο, καλό θα είναι να επαναλαμβάνετε κατά την περίοδο της επόμενης πτερόροιας με τον ίδιο ήχο που έγινε και η πρώτη εκπαίδευση. 
Κατά την άποψη μου, δεν θα ήταν καλό κάθε χρόνο να αλλάζουμε τον ήχο (μπορούμε να προσθέσουμε ή να αφαιρέσουμε λίγες νότες) αλλά να προχωρήσουμε με τον ίδιο ήχο προσπαθώντας από γενιά σε γενιά να "το περάσουμε" στο DNA των καναρινιών μας.

Παρακολουθώντας κάποια σεμινάρια από αξιόλογους κριτές διαπίστωσα ότι ο καθένας έχει τον δικό του τρόπο εκπαίδευσης και μάλιστα κάποιες φορές οι ίδιοι κριτές την μία φορά να μας προτείνουν τον Α τρόπο εκπαίδευσης και την άλλη χρονιά τον Β. Θέλω να πιστεύω ότι και αυτοί κάνουν τους πειραματισμούς τους ως προς το ποιος τρόπος φέρνει καλύτερα αποτελέσματα. 

Καλό θα ήταν όταν χρησιμοποιείται ήχος, πέρα του όσο πιο καλές θα πρέπει να είναι οι νότες θα πρέπει να είναι όσο πιο καθαρές γίνεται, με την καλύτερη ακουστική στον χώρο και η ένταση να μη ξεπερνάει ένα ζωντανό καναρίνι.
Ο ήχος δεν θα πρέπει να παίζει καθ'όλη την διάρκεια της ημέρας (κανένα πουλί δεν κεκαηδάει όλη την ώρα) αλλά να υπάρχουν κενά μεταξύ τους ανάλογα με την περίοδο στην οποία βρίσκεται το πουλί  (απογαλακτίσμος, πτερόροια, εγκλωβισμός - προετοιμασία για τους διαγωνισμούς).

Η παρακάτω εικόνα μπορεί να βοηθήσει στο πώς μπορούμε εύκολα να πετύχουμε την εναλλαγή ήχου/παύσης και τούμπαλιν.


 
 
 
 
 
 Κλείνοντας, θα σε παρότρυνα να κάνεις κι εσύ τους πειραματισμούς σου.

Τρίτη 1 Δεκεμβρίου 2020

Η σελίδα της Ελληνικής Ορνιθολογικής Ομοσπονδίας.

Εδώ μπορείτε να βρείτε πολλά και ενδιαφέροντα σχετικά με την Ελληνική Ορνιθολογική Ομοσπονδία (Ε.Ο.Ο.)



 https://www.fogr.gr/

 

https://www.facebook.com/groups/331586648940 

Αρχική

Η ιδέα!

  Μια παρέα φίλων από την Ήπειρο που ασχολείται με τα καναρίνια φωνής Timbrado Espanol αποφάσισε να οργανωθεί και να δημιουργήσει μια λέσχη ...