Πέμπτη 10 Δεκεμβρίου 2020

Προετοιμασία - Αναπαραγωγή!



Δεκέμβριος.

Τέλος Δεκεμβρίου κάνω την επιλογή των ζευγαριών προετοιμάζω τον χώρο και τοποθετώ τα αρσενικά στις ζευγαρώστρες.

Αφού έχω κάνει την επιλογή στους γεννήτορες στέλνω κάποια δείγματα για εργαστηριακές εξετάσεις.(Υπάρχει άπλετος χρόνος ως την ένωση των γεννητόρων για θεραπεία σε περίπτωση που κάποια νοσούν).

Φωτισμός : Κάθε βδομάδα ανεβάζω τον φωτισμό περίπου μισή ώρα ούτως ώστε το τελευταίο 10ήμερο του Φεβρουαρίου να έχω πετύχει το επιθυμητό (13-14 ώρες).

Διατροφή :Τα αρσενικά προηγούνται των θηλυκών στην προετοιμασίας κατά 15-20 μέρες.
Αρσενικά και θηλυκά τρέφονται με μείγμα σπόρων αναπαραγωγής. Αυγοτροφή 2 φορές την εβδομάδα (τα αρσενικά προηγούνται των θηλυκών κατά 15 με 20 μέρες). Μπρόκολο ή μήλο 2 φορές την εβδομάδα (προτιμώ το μπρόκολο). Μηλόξυδο 1ημέρα την εβδομάδα 4ml στο λίτρο.

Αν το επιτρέπει ο καιρός μια φορά την εβδομάδα μπάνιο και πάντα πρωινές ώρες.
 
Ιανουάριος.
 
Η διατροφή στα αρσενικά συνεχίζει ως έχει και  στα μέσα του μήνα ξεκινάω να παρέχω και στα θηλυκά αυγοτροφή. Ασβέστιο στα θηλυκά
Αν οι εργαστηριακές εξετάσεις μου έδειξαν ότι κάποια καναρίνια νοσούν, ξεκινάω την ενδεδειγμένη θεραπεία.
Στα μέσα του μήνα παρέχω βιταμίνη Ε ξεκινώντας νωρίτερα τα αρσενικά  (15-20 μέρες)
Εξακολουθώ να αυξάνω την διάρκεια του φωτός μισή ώρα την εβδομάδα.

Φεβρουάριος.
 
Ο Φωτισμός εξακολουθεί να ανεβαίνει μισή ώρα την εβδομάδα.
Ελέγχω τα υλικά αναπαραγωγής (φωλιά,τσόχα, νήμα, πλαστικά αυγά, λαβίδα).
Στο τέλος της δεύτερης εβδομάδας τοποθετώ το διαχωριστικό κάγκελο στα κλουβιά που υπάρχουν τα αρσενικά, μεταφέρω τις θηλυκές και παρατηρώ συμπεριφορές. Αναλόγως την συμπεριφορά (ποτέ δεν είχα ιδιαίτερα θέματα), από την πλευρά του θηλυκού τοποθετώ την φωλιά με τσόχα εμποτισμένη με Pinex (ψειρόσκονη) και το νήμα.
Η διατροφή συνεχίζει με μείγμα αναπαραγωγής, αυγοτροφή μέρα παρά μέρα και αυγό μια φορά την εβδομάδα. Μπρόκολο ή μήλο 2 φορές την εβδομάδα. Βιταμίνη Ε με σελήνιο 10 μέρες συνεχόμενες στα αρσενικά και συνέχιση χορήγησης ασβεστίου στα θηλυκά. Εάν κάποια θηλυκά έχουν μείνει "πίσω" χορηγώ βιταμίνη Ε με σελήνιο και αυξάνω την εβδομαδιαία χορήγηση αυγού από μία σε δύο.Το τελευταίο δεκαήμερο του Φεβρουαρίου τα θηλυκά ξεκινούν να στρώνουν φωλιά.
 
Μάρτιος 
 
Τα πρώτα αυγά έχουν αρχίσει να γεμίζουν τις φωλιές. Κάθε μέρα τις πρώτες πρωινές ώρες ελέγχω όλες τις φωλιές, αφαιρώ τα αυγά, τα εναποθέτω σε ασφαλές σημείο και τα επιστρέφω όταν γεννήσει και το τελευταίο, γνωρίζοντας από ποιό ζευγάρι προέρχεται και τα αντικαθιστώ με πλαστικά 
Με την εμφάνιση του πρώτου αυγού σταματάω να παρέχω αυγό και αυγοτροφή στο συγκεκριμένο ζευγάρι και τα επαναφέρω στην διατροφή τους μία ημέρα πριν εμφανιστούν οι νεοσσοί. 

Ελέγχω σε καθημερινή βάση κλουβιά και φωλίες με γρήγορες αλλά όχι απότομες κινήσεις αποφεύγοντας την συνεχή ενόχληση τους.

ΥΓ. η αναπαραγωγή μου γίνεται σε εσωτερικό χώρο με ελεγχόμενη θερμοκρασία και φωτισμό.

 

Καλή αναπαραγωγή σε όλους!!!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αρχική

Η ιδέα!

  Μια παρέα φίλων από την Ήπειρο που ασχολείται με τα καναρίνια φωνής Timbrado Espanol αποφάσισε να οργανωθεί και να δημιουργήσει μια λέσχη ...